Aldrig mer Sony Ericsson.

Igår var ingen bra dag.
Den började med att jag överraskades av ett trevligt
spöregn när jag hoppade av bussen i Vännäs, och skulle cykla
till stationen. Jag såg inte helt oväntat ut
som en dränkt katt när jag kom fram.

Efter det så försökte jag skicka ett sms till David, men det
gick inte iväg. Så jag stängde av den ett tag,m och när jag startade
den igen var alla mina kontakter borta.
ALLIHOP, bara sådär!

Det. Sög.

Så snällasnällasnälla ni;
skicka ett mail, sms eller lämna en kommentar med era nummer.
Utan dem känner jag mig..naken..exposed..rädd..!

Så..I'm waiting!
Bara för att jag saknar dig.

On the days I can't see your eyes,
I don't even want to open mine.
On the days I can't see your smile,
Well I'd rather sit, wait the while.

For the days I know you'll be near,
'Cause a day without you, just isn't fair.
See the days I can hear you voice,
I'm left without a choice.

Praktiken, dag 11.

Idag var en ovanligt slapp dag. Personalen skulle på en föreläsning hela dagen, och hade därför inte bokat in några parienter, så jag och Emma fick en kort lista med saker vi kunde göra under tiden. Bland annat fick vi paketera och autoklavera saker, tvätta och hänga tvätt, kopiera upp remisser, tömma pappersinsamlingen, dammtorka osv. Kring klockan två var vi klara, och då fick vi sluta för dagen!

Vi gick sedan in till Vännäs i det vackra vädret medan vi pratade om allt mellan himmel och jord.
Hon är en väldigt trevlig prick, den där Emma. :)
Och hon har gått på Forslunda!


Praktiken, dag 10.

Idag var jag ensam som praktikant på stationen. Den andra praktikanten, Emma, var nämligen på Halkbanan. Så jag fick börja morgonen med att fylla på olika material på rummen; sprutor, kanyler, bandage, handskar, munskydd osv, vilket annars Emma brukar göra.
Det var kul att jag fick göra det, eftersom det är ett väldigt bra sätt att lära sig var allt finns och vart allt ska vara!

Jag fick även bevittna ett ultraljud på en katt för första gången. De trodde att hon hade kattungar i magen, vilket det tyvärr visade sig att hon inte hade. Jag fick även rasta hundar, se på när de sätte ett drän i en böld på en katt (som igår), samt hjälpa till att hålla en hund som skulle ta blodprov, vilket den gjorde tre gånger under dagen.

Det kom sedan in ett marsvin som skulle få sina tänder slipade. Veterinären som skulle slipa dem, med en elektrisk slip, bad mig att droppa vatten på marsvinets tänder så de inte skulle bli överhettade. När hon var klar så märkte hon att marsvinet hade ett kraftigt överbett. Hon sa att den aldrig skulle kunna äta normalt på grund av detta hur många gånger man än slipade tänderna, vilket skulle behöva göras varannan månad ungefär.

Dessutom upptäckte vi en stor böld på marsvinets hals som INTE borde ha varit där. Med tanke på att marsvinet var ganska gammalt och att det inte skulle vara schysst att utsätta den för så mycket lidande så bestämde matte sig för att vi skulle få avliva djuret. Tråkigt såklart, men snällast mot djuret.
Praktiken, dag 9.

Idag kom det in en hund som har varit inne tidigare med ett brutet ben.
Jag fick hålla i den medans en av assistenterna lade ett nytt bandage på benet.
Inne i rummet var det ungefär 30 grader varmt, eftersom deras luftkonditionering är knäpp. Efter att ha stått helt stilla i ungefär 15 minuter i värmen så kände hur benen inte riktigt ville bära längre. Det började bli svart för ögonen, och det kändes som att någon höll för öronen på mig, för nästan allt ljud försvann. Just då kom en assistent fram till mig och frågade vad jag gjorde, eftersom jag vinglade lite och höll mig för pannan.
-Jag svimmar, tror jag.. sa jag lugnt.

Hon hann precis ta tag i min arm, innan jag sakta singlade ner på golvet. När jag vaknade igen så var jag lite förvirrad, men kom snart på vart jag var och vad som hade hänt. Jag fick sitta på golvet ett tag och återhämta mig, men jag var ganska snabbt uppe på benen igen (om än lite vimmelkantig :P).

Jag fick senare vara med om ännu en hanhundskastrering. Jag fick även träffa min första kanin-patient sedan jag kom hit. Kaninen hade inte ätit på en vecka, så ägarna tog till slut in den till stationen för att ta reda på vad som var fel med den. Det visade sig att den hade ett stort sår på tungan, som hade uppkommit av att dess kindtänder hade vuxit sig långa och vassa, och skavt in i tungan. Inte så konstigt att den inte hade kunnan eller velat äta!
Så veterinären fick helt enkelt lov att slipa ner kaninens kindtänder så de skulle sluta skava mot tungan.

Jag fick till sist förbereda och assistera när en katt kom in som hade en böld som skulle dräneras (=vätskan i bölden leds bort). En annan katt kom in och behövde få tårkanalerna spolade, och en tredje kom in med ett kycklingben som satt fast i halsen. Själva "önskebenet" till och med! ;P

Praktiken, dag 8.

Idag var ordningen återställd, och det var återigen eftermiddagen som var mest händelserik. Jag fick hjälpa till att förbereda en hanhund samt en hankatt som skulle kastreras, samt titta på under ingreppen.
Jag trodde att det skulle vara komplicerade ingrepp, men kastreringen av katten var färdig på typ fem minuter. :P Jag fick även hjälpa till att förbereda en hund för en tonsillektomi (=man tar bort djurets tonsiller).

Senare fick jag gå ut och rasta några av de opererade hundarna, samt klippa klor på några hundar. Slutligen fick jag titta på när en av veterinärerna sköljde ur tårkanalerna på en katt. Man vill se till att kanalerna inte är igentäppta av smuts eller något annat gegg, så därför spolar man dem med natriumklorid lite då och då med en pytteliten "tårkanalskanyl" (se bilden nedan). Om vätskan rinner ut genom djurets nos så vet man att kanalerna inte längre är igentäppta. Detta eftersom att tårkanalerna
dränerar sig genom nosen."Uppdraget"

Idag har jag för första gången använt boken som jag
fick av min kära vän Anders i 18-årspresent, och
som jag skrev om i det här inlägget.

Jag gjorde först ett uppdrag, sen blev jag som..fast :P

Uppdrag 1: "Ha på dig något lila."
Well..det hade nog varit en större utmaning om det hade stått
"Ha INTE på dig något lila!!" XD

Uppdrag 2: "Börja räkna på 1 och se hur långt du kommer på en halvtimma."

Jag hann till 2701.
Jag tappade räkningen ungefär lika många gånger. :P

Uppdrag 3: "Klappa fem olika hundar under dagen.
Lär dig deras namn och skriv in dem i din adressbok."

Svårt? Jag jobbar på en veterinärstation. Duuh? :P

Uppdrag 4: "Bli förkyld."
Lätt. Hela världen har smittat mig.

Det var allt för idag!
To be continued..

Now that I found you.

Now that I found I don't know how I lived without you
I don't know how I survived without your love
Now that I found you I only know I'd be lost without you
I found the love I'll never find again

'Cause all I ever needed and all I ever wanted has come true
I found it all now that I found you


Åtta månader.


Det är inte lätt Maria..

Jag hittade just Maria Montazamis blogg på amelia.se.
I ett inlägg svarar hon på några läsarfrågor, där
någon just ställt en fråga om Marias relation till djur.

Marias svar:
"Jag älskar alla sorters djur och skulle aldrig
tänka mej att vara elak mot något djur.
Vi är så glada att vi har Bella (vår hund).
Hon är hälften Malteser och hälften Pudel.
Vet ej om hon är en ren ras. :)"

Nä..hä..? :P

Praktiken, dag 7.

Idag var det för en gångs skull förmiddagen som var mest händelserik. Det kom in en liten vovve som hade en knöl (tumör) i midjan. Den var ungefär lika stor som min knytnäve. Inte roligt. Hur som helst så skulle den opereras, och då frågade jag veterinären om jag fick titta på, och det fick jag. Det var den första "riktiga" operationen jag var med på. Tidigare har det varit mest mindre ingrepp och behandlingar.

Det var galet spännande och intressant att titta på! Jag trodde än en gång att jag skulle bli illamående eller behöva gå ut, men det gick hur bra som helst! Efter ett tag såg veterinären dock att tumören var nästan lika stor inuti hunden som utanpå, samt att den hade vuxit runt ryggraden. I det skedet finns det inte så mycket man kan göra för att rädda hunden, så han ringde och pratade med ägarna som beslöt att de ville att vi skulle låta hunden somna in.

Det var nog det bästa beslutet de kunde ha fattat. Tumören hade vuxit sig så stor på så kort tid att den förmodligen bara skulle fortsätta att komma tillbaks hur många gånger man än opererade bort den, vilket skulle innebära mycket onödigt lidande för hunden bara för att förlånga dess liv med kanske bara ett par månader.

Det var lite ledsamt dock eftersom det var en fin hund, plus att den var ganska ung. Därför kan jag förstå att det var ett svårt beslut för dem att fatta. Men samtidigt är döden ändå något som drabbar alla, och något som de flesta djurägare förr eller senare kommer att behöva handskas med.

När hunden hade somnat in fick jag lov att ta hand om den, och plocka bort efter operationen helt själv. Det känns ganska bra att de anförtror mig med ett sånt jobb efter så kort tid.

Jag hoppas att de känner att jag vet vad jag håller på med.


Praktiken, dag 6.

Idag var förmiddagen nästan sjukligt händelselös. Jag och en annan praktikant (Emma) gick omkring och städade och tvättade och var allmänt jätteduktiga. Dagens stora projekt var när vi skulle försöka vika ihop en operationsrock. Man ska vika den så att den blir liiiitenlitenliten och rektangelformad, sen ska man kunna ta tag i kragen och bara skaka ut den, så att veterinären ska kunna hålla den så steril som möjligt innan han/hon börjar operera. Sedan ska man slå in den i papper, och till sist stoppa in den i autoklaven. Det kanske låter enkelt, men det var i stort sett omöjligt att få den tillräckligt liten och samtidigt få "kragtricket" att funka! Eller ja..det gick ju till slut. När vi hade hållit på med det i 40 minuter..:P

Det enda spännande som hände var väl när jag fick hjälpa till att ta blodprov på en hund som hade ganska dåliga erfarenheter av att gå till veterinären. Den var galet nervös och rädd, och flaxade till så fort man gick i närheten av den med en kanyl. Det krävdes fyra personer för att kunna hålla fast den, och då såg rummet ändå ut som ett slagfält efteråt. Stackars vovve.


Dagens outfit.
Ber om ursäkt för mitt utseende.

Praktiken, dag 5.

Förmiddagen var lugn, och flöt på ungefär som vanligt med
städning, tvättning, autoklavering osv osv.

På eftermiddagen kom det in en hund som hade en tand som behövde
avlägsnas, eftersom den nästan var nästan helt lös efter ett slagsmål med
en annan hund. Dessutom hade den en böld på en annan tand
som vi brände bort med hjälp av en upphettad ståltrådsögla.

Det kom sedan in en annan hund som skulle få analsäckarna tömda, så
då hjälpte jag till att hålla i hunden,
(som gärna ville springa därifrån av någon konstig anledning).
Medan veterinären gjorde det så passade vi på att
rensa öronen på den, eftersom det inte verkade ha gjorts på ett tag.

Vid slutet av dagen hjälpte jag en av assistenterna att lägga om ett tassbandage på en hund som hade varit där tidigare i veckan. Den hade brytit benet, och blivit opererad på en klinik nånstans i södra Sverige. De hade satt in en metallskena i benet, och skruvarna som de hade satt fast den med hade trängt ut genom huden i benet vid armgbågs- och knäleden. Såren var inte vackra, så därför var vi tvungna att lägga om dem
idag, samt i flera dagar framöver.


Dagens outfit.


Blev en riktig praktikant när jag fick min alldeles egna namnskylt.

There's nothing else I can say.

Everybody's got something they had to leave behind
One regret from yesterday that just seems to grow with time

There's no use looking back or wondering
how it could be now or might have been


I FOUND IT!!

Jag vet inte HUR många gånger jag har försökt förklara
för folk vad det är för taco-glass från GB-sortimentet som jag saknar.
Det är ingen som fattar, och ingen som minns den.

Jag har inte kommit ihåg vad den hette, men nu har jag hittat
en bild på den (på en Facebook-grupp av alla ställen).

Winner-taco heter den!
It's heaven in a bag.
Giiiiief!


Praktiken, dag 4.

Idag skulle det komma in en kille och installera en ny röntgenapparat
på stationen. Därför hade vi nästan inga patienter inbokade, eftersom
vi inte skulle kunna röntga på hela dagen. Istället hade vi städdag.

Vi packade in varor, monterade hyllor, skurade, diskade, tvättade
och rensade, och åkte slutligen till Dåvamyran med en hel hästtransport FULL
med skräp, trasiga telefoner och apparater, en soffa och en tvättmaskin för att
bara nämna några saker. Vi kom dit typ 10 minuter innan de skulle stänga för dagen,
så gubben som jobbade där blev inte så glad när vi
kom och började lasta ur alla saker. :P 

En ganska hektisk dag med andra ord!


Praktiken, dag 3.

Dagen började som vanligt med tvättning, städning och diskning.
På eftermiddagen började det komma in lite djur, så då fick jag vara
med om några olika operationer och ingrepp.

Bland annat fick jag se på när en av veterinärerna fyllde på
tårkanalerna hos en hund (de hade torkat ut nämligen).
Det såg lite läskigt ut när hon stack in nålen just under ögat
och sprutade in vätskan, men det är ju nödvändigt, så..

Sedan fick jag hjälpa till när en annan veterinär skulle ta
blodprov på en iller. Det var faktiskt första gången i veckan som det
kom in ett lite mer "exotiskt" djur.
Hittills har det bara varit hundar och katter.

Att ta blodprov på en iller (som dessutom var väldigt liten för att vara iller)
var inte det lättaste. Vi skulle få ur den 3 ml blod, vilket kanske
låter ganska lite, men det gör ganska mycket på ett sånt litet djur.
Man kan bara ta 6 ml innan det börjar bli farligt för djuret.
Dessutom hade den väärldens minsta blodkärl, så jag tror att
veterinären höll på i säkert 45 minuter med att
få ur den mängd som behövdes.
Då hade han ändå stuckit i både halsen, benen och svansen.

Den sista operationen var på en hund vars underkäke hade klyvits på längden
efter ett slagsmål med en annan hund.
Veterinären använde sig av en slags ståltråd
som hon drog igenom käken och sedan "knöt ihop" den med.
Ett ganska simpelt ingrepp på en till synes svår skada alltså.

Det förvånar mig faktiskt att jag är så lugn under operationerna.
Jag trodde att jag skulle tycka att det var skitäckligt, men jag
tycker bara att det är huur intressant och faschinerande som helst!
Det känns verkligen som att jag är på rätt ställe!


Bild från Google.


I'm falling behind.

Jag känner att jag ligger lite efter i uppdateringen
från praktiken nu. Snart kommer i alla fall dag tre, fyra och fem.

Håll utkik efter nästa inlägg. ^^


"Djurvännen Ellen"

Hon är för söt den där Ellen. :P
Klicka HÄR


Praktiken, dag 2.

Den här dagen började bättre.
Jag tog rätt buss, klev av på rätt ställe, och var på kliniken i tid!

Dagen började med att jag fick packa upp och prissätta foder, diska,
tvätta, hänga och torktumla undersökningsrockar och hundfiltar,
samt sopa garaget där veterinärerna har sina bilar.
(I know, det är inte alltid ett glamouröst jobb. ;P)

Efter lunch fick jag hålla koll på djuren som bor i "stallet" samt
i smittstallet, där djur med smittsamma sjukdomar bor.
Jag satte på dem kragar, rastade dem och gav dem filtar, vatten och mat.

Senare på dagen fick jag hjälpa till att medicinera en katt med
en typ av antibiotika som är väldigt stark. Det var inte många milliliter den
skulle få, men sprutar man in det för fort så börjar djuret må illa
och kan börja kräkas, vilket man såklart vill undvika.
Därför ger man bara några milliliter i taget under tio minuter,
och späder samtidigt ut det med Natriumclorid
för att det inte ska bli så koncentrerat.
Det gick bra, och katten kunde åka hem ett litet tag efteråt. ^^

Innan jag slutade fick jag hjälpa en av veterinärerna som skulle ge
dropp till en hund som hade bott i smittstallet under natten.
Den skulle åka hem, och för att försäkra sig om att den skulle ha
tillräckligt med vätska i sig (ifall den inte skulle vilja dricka när den kom hem)
så gav hon den ca 500 milliliter dropp direkt under huden.
Det gör ju såklart ganska ont för hunden,
som gnällde och vred på sig hela tiden,
och därför behövde hon min hjälp med att hålla fast honom,
samt lugna ner den en aning.

Det var min dag.
Imorgon tar vi nya tag!


Dagens outfit!


Dagens lunch stavades "L-Y-X!"

Praktiken, dag 1.

Detta inlägg skulle jag egentligen posta igår, men jag glömde. :P
Håll till godo med att det kommer en dag i efterskott istället.

"Idag var alltså min första dag på Vännäs veterinärstation.
Dagen började väl inte så bra som jag hade hoppats.
Jag missade nämligen bussen, eftersom jag trodde att den stannade
vid Umedalen (jag sover hos min fasters pojkvän som bor där).
Så då fick Petra (min faster) skjutsa dit mig istället.
Tur det löste sig i alla fall!

När jag kom dit så träffade jag min handledare, och
hon visade mig runt på kliniken. Det var mindre än jag trodde
att det skulle vara, men det kanske är lika bra.
Mindre plats att gå vilse på liksom..:P

Hon visade mig sedan hur man skulle packa in instrument
som skulle steriliseras i en så kallad Autoklav, dvs en maskin
som steriliserar tyger, metall, plast, glas mm med hjälp av tryck.

Under förmiddagen fick jag sedan tvätta, städa, diska,
packa upp foder, förpacka och autoklavera.
På eftermiddagen började det komma i lite djur,
så då fick jag hjälpa till att hålla i djuren under olika ingrepp,
förbereda djuren för ingreppen (raka, tvätta sår osv).

Fem minuter innan jag slutade så bad en av
veterinärassistenterna mig att komma och hålla koll
på en hund som var nersövd inne i röntgenrummet.
Den hade HD-röntgats redan, och när hon kom tillbaks skulle
den även ED-röntgas, så då fick jag hjälpa till.

Jag hann alltså med ganska mycket på min första dag!
Det var sjukt roligt, och alla är så snälla och hjälpsamma
att man inte kan göra annat än att trivas.
Jag tror att detta kommer bli fem spännande veckor. ^^"


Jag var klad i mina fina "scrubs"! ^^


Måste bara visa vad jag hade med mig i matlådan till lunch.
Märks det att jag bor hos en kock? :P

18-årspartaj, del 3.

Det är säkert många av er som har drömt om att
någon gång få leka hårdrockare för en dag och slå sönder en gitarr.
Bara för att man kan liksom!

Detta har varit en dröm även för mig, och igår
gick den drömmen i uppfyllelse!

Min älskade pojkvän David och mina kära vänner
Gustav och Gustav överraskade mig igår med detta.
Ett par skyddsglasögon+en presenning+en gitarr+skrikmusik
=en KLAD Mikaela!!

Som ni kan se nedan.

Det gjorde min dag, utan tvekan!


18-årspartaj, del 2.

Jag fick ett gäng fina presenter också.


Av Martin fick jag den nyaste skivan med "Naturally seven"..


..och av han och Jonatan fick jag denna film.
Har inte hunnit se den än, men den ser spännande ut. ;P


Av Andersch fick jag den här boken.
Den är full med 189 "uppdrag" som man ska genomföra,
sen skriver man ner i boken när man gjorde det och hur det gick.

Ex: "-Köp något som kostar minst hundra kronor.
Betala med enkronor."

"Gör tio armhävningar på närmsta McDonalds-restaurang." osv. :P


Toffifee från Flugan, samt Hallontryffel från Andrea, Joel, Adde och Rakel.


Av David fick jag denna lapp.
Han brukar sova i kontoret när han är här, så jag gick dit.


Där hittade jag ingen present, men däremot denna lapp.
Jag gick därför vidare till badrummet.. :P


Men där fann jag bara denna lapp!


Och under trappen hittade jag den här.
"Den som har Beatles-frisyr" är alltså David. :P

Så jag fick därför gå tillbaka till där jag hade börjat!
Mycket riktigt så satt David och höll i paketet, som innehöll..


..NIO chokladkakor á 200 gram i olika smaker.
Alltså 1800 gram (eftersom jag fyllde 18 år. :P).

Jag tror inte jag behöver köpa choklad på ett tag nu.
Med det här klarar jag mig i alla fall i en vecka.


18-årspartaj, del 1.

Igår var det dags för mitt första kalas på 10 år.
Jag har alltså inte haft något kalas (för mina vänner) sedan
vi flyttade till Bygdeå. Dunno why really..det har bara inte blivit.

Men igår var det alltså dags, och jag var gode nervös.
Mest för att det inte skulle komma någon.. ;P
Men vi blev väl en 26-27 stycken där på slutet.
Helt otroligt kul!

Min underbara syster och hennes pojke
hjälpte till med alla förberedelser.
Det hade INTE gått utan dem!


Alexander vispar grädde.
Och hörselkåporna är PÅ mamma!


Jag tror inte att jag har bakat så mycket i hela mitt liv.
Eller ätit så mycket smet.


Klockan blev sju, och snart var det fullt hus.
Andersch hade det ganska trevligt.. ;P


Ellen och Flugan, samt Fanny och Mang i bakgrunden. ^^


Joel, Gustav och Filip.


Rakel, Virro, Jonatan och Jakob hittade ett Domino-spel.


Ser ni att det är mina initialer? ;P


David, Gustav, Simon och Adde spelade GH.


Adde skryter genom att stå med ryggen mot TV:n och spela.


Praktiskt. Och billigt!

Jag älskar när Sandra rensar sin garderob.
Av någon anledning verkar det mesta nämligen hamna hos mig efteråt.

Bättre sent än aldrig.

Jag hatar när frisörer ställer frågan:
"Och när klippte du dig sist då?"

Svaret: "Ööh..lite drygt åtta månader sen..kanske.." verkar
göra dem så fasligt upprörda av någon anledning nämligen.

Före.


Efter.

Det är utsidan som räknas.

Tröjan som fick mig att bli kär i David.
Or well..den bidrog till det i alla fall.Älska humorn! XP


RSS 2.0
Design by Tasnim